Rok Dřevěné kozy - nejen recept na oslavu

2015 -  ROK DŘEVENÉ KOZY

19. února v 07:48 v Číně - neboli v hodině Draka (Praha 00:48)
Koza je na jedné straně citlivá, empatická, inteligentní a na druhé straně je umekaná, ale i svéhlavá, nezacílená a vrtkavá. Umí být zasněná, zamyšlená - takové zabarvení může být rok po zběsilé jízdě Dřevěného koně.

 

Jak to s ní mají ostatní znamení?

 

Rok kozy

 

Jaké body jsou přes den aktivní v roce kozy?

 

 

Čas

Dráha

Orgán

Období

Zvíře

Aktivní body

23:00 - 01:00
GB
Žlučník
子时
Zǐshí
Krysa
KI6
01:00 - 03:00
LR
Játra
丑时
Chǒushí
Bůvol
TH5
03:00 - 05:00
LU
Plíce
寅时
Yínshí
Tygr
BL62
05:00 - 07:00
LI
Tlusté střevo
卯时
Mǎoshí
Králík 
GB41
07:00 - 09:00
ST
Žaludek
辰时
Chénshí
Drak
KI6
09:00 -11:00
SP
Slezina
巳时
Sìshí
Had
SP4
11:00 -13:00
HT
Srdce
午时
Wǔshí
Kůň 
GB41
13:00 -15:00
SI
Tenké střevo
未时
Wèishí
Koza
KI6
15:00 -17:00
BL
Močový měchýř
申时
Shēnshí
Opice
KI6
17:00 -19:00
KI
Ledviny
酉时
Yǒushí
Kuře 
TE5
19:00 - 21:00
PC
Perikard
戌时
Xūshí
Pes
BL62
21:00 - 23:00
TE
Trojitý ohřívač
亥时
Hàishí
Vepř 
KI6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co na nový rok čínské rodiny připravují?

Jedním z jídel jsou plněné taštičky jiaozi .饺子

 

Ingredience těsto: hladká mouka, studená voda, sůl

  •  masové
  •  zeleninové
  •  krevetové


Těsto musí mít správnou konzistenci, ani husté, ani řídké. Promíchané těsto necháme 20min uležet pod pokličkou, pak prohněteme a opět necháme 20min odpočívat.  Pak vyválíme váleček.
Prosejeme mouku, z těsta uválíme váleček, ten nařežeme na cca 2cm silné špalíčky.  Dlaní je rozplácneme. Před rozplácnutím musíme z těsta udělat kolečko, umačkáme placku a pak válíme. Těsto válíme směrem dovnitř. Masové menší, zeleninového větší. Tvar ucha je správně

Do vroucí vody dámě taštičky, až vyplavou napovrch, vylovíme je, zeleninového vaříme jen  krátce, s krevetami vařeníme déle, zmenšují se.
Hotové dáme na talíř a zatřepeme s nimi aby se nepřilepili. 饺子2

Taštičky podáváme s česnekem:
Česnek nasekáme a zalijeme octem, přidáme olej, sůl
 
Taštičky s masem

Ingredience: telecí maso -žebra, jarní cibulka, bílá ředkev, ocet, sůl, koriandr,  petržel, sójová omáčka, zázvor, sezamový olej,  řepkový olej

Maso nameleme ve mlýnku s ředkvičkou,  cibulkou a dochutíme octem a solí. Přidáme zázvor,  sezamový olej a řepkový olej. Hmotu mícháme jedním směrem.  Posypeme koriandrem a prtrželkou

 

Taštičky se zeleninou

Ingredience náplň
3x mrkev, řapíky celer, uzené tofu, shitake houby, jarní cibulka, malé krevetky, koriandr, sůl, soj. omáčka, olej řepkový a sezamový,  škrob (aby vytáhl vodu).


Mrkev nasekáme mixérem nadrobno,  ne na kaši, to by špatně drželo. Řapíkatý celer zbavíme fousků - vytaháme je. Rozmixujeme i cibulku,  tofu, shitake.  Tofu i shitake dáváme jen málo - aromatické, změnili by chuť. Přidáme zbytek ingrediencí.

Taštičky s krevetami

Ingredience: syrové krevetky, Jidášovo ucho, čínská pažitka, jarní cibulka, zázvor, vejce, ocet, koriandr,  sůl
 
Krevetky nasekáme sekáčkem, nasypeme je do rozmíchaného vejce, dámě na rozpáleného olej a necháme změnit, přidáme Jidášovo ucho,  čínskou pažitku (jiná než naše), cibulku,  zázvor, ocet, koriandr.

Střípkytaštičky
Řapíkatý celer - na VTK
Ocet - čistí cévy a likviduje bakterie a parazity, eliminuje tuky
Sezamový olej - tlumí oheň, proti oparům
Těsto je uprostřed silnější, válíme směrem dovnitř. Tvar ucha je správně.